
Avlivning
i hemmet
Avlivning i hemmet är vår mest omtänksamma och känsliga tjänst.
Vi vet att det är ett av livets svåraste beslut och en ännu svårare stund. Därför gör vi allt för att det ska bli så stilla, fint och respektfullt som möjligt för både dig och ditt djur. Läs vidare nedan om du vill veta hur det går till vid avlivning i hemmet.
Så går det till
Vi inleder alltid i lugn och ro – sätter oss ner tillsammans för att svara på eventuella frågor och lyssna på era önskemål. Vi kontrollerar ID-chip, går igenom medgivandet och hanterar betalningen så att vi sedan kan fokusera fullt ut på stunden tillsammans med ert djur.
Veterinären ger först en lugnande injektion, oftast i nackskinnet. Den verkar inom cirka tio minuter, och ditt djur somnar in djupt – som inför en operation – utan att känna oro eller smärta. När djuret sover kontrollerar vi att det är helt avslappnat och omedvetet innan vi går vidare.
Vi sätter därefter en infart, vanligtvis i frambenet, och genom den ges ett narkosmedel i hög dos som varsamt får hjärtat att stanna. I vissa fall, särskilt hos äldre eller mycket sjuka djur, kan det vara svårt att sätta infarten, och då kan veterinären behöva ge den sista dosen direkt i hjärtat – även detta är helt smärtfritt.
Efter insomnandet kan reflexer uppstå, som till exempel djupa suckar – dessa är helt naturliga och sker i kroppens sista ögonblick. Veterinären lyssnar med stetoskop för att bekräfta att hjärtat har stannat. Ni får gärna stanna kvar och ta en sista stund med ert djur i lugn och ro.
När kroppen slappnar av kan urin eller avföring läcka ut. Därför är det bra att välja en plats som inte är känslig, men vi har alltid med oss skyddande underlägg.
Efter avlivningen
När avskedet är taget lägger vi kroppen varsamt i en kista. Vill ni skicka med en filt, leksak eller något annat som har betytt mycket, går det utmärkt.
Om ni önskar kremering tar vi hand om allt därefter. Det finns två alternativ:
– Gemensam kremering, där askan sprids i en minneslund.
– Separat kremering, där ni får tillbaka askan i en urna. Ni kontaktas när urnan är klar att hämtas, vilket brukar ta mellan 2–4 veckor.
Vill ni hellre själva ta hand om kroppen för att ordna begravning, ber vi er kontrollera om det krävs tillstånd från kommunen där ni bor.
Om du känner dig osäker på om tiden är inne, finns alltid möjlighet att boka en rådgivande konsultation med en av våra erfarna veterinärer.
Se vår prislista under rubriken "Avlivning" för mer information.
Make it stand out.
It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

“It all begins with an idea. Maybe you want to launch a business. Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.”
— Squarespace